Uintiura

Janin uintiura alkoi TTU:n kilpauintikoulusta vuonna 1994.

Vuosina 1995 – 2001 valmentajana toimi TTU:ssa Esko Eräpuro.

Vuonna 2000 tuli ensimmäiset maajoukkue edustukset syksyllä Suomi – Viro uintimaaottelussa ja joulukussa nuorten PM uinnit, joista tuomisina oli pronssinen mitali 50 metrin vapaauinnista.

Vuosina 2001 – 2004 Jani harjoitteli Turun Uinnin edustusryhmässä Jaani Virtasen ja Tero Laineen johdolla. Näinä vuosina tapahtui myös paljon. Vuonna 2002 ensin ensimmäinen henkilökohtainen NSM -mitali ja NSM viestikultaa, SM -pronssia 50 metrin vapaauinnista ja heinäkuussa Nuorten EM uinnit Itävallassa. Seuraavana vuonna 2003 joulukuussa ensimmäinen aikuisten arvokisaedustus lyhyenradan EM uinnit Dublinissa.

Vuonna 2004 syksyllä valmentajat vaihtuivat, Jari Varjonen otti vastuun ryhmän valmennuksesta, kunnes loppuvuodesta siirtyi Tanskaan, jonne Janinkin tie vei alkuvuodesta 2005. Lyhyt vierailu Tanskan uintikulttuuriin venyi parin vuoden mittaiseksi. 2005 – 2007 vuodet sujuivat Tanskassa West Swim Esbjergissä Bo Jacobsenin valmennuksessa. Heti vuonna 2005 tuli ensimmäiset Tanskan mestaruusmitalit, edustuts lyhyen radan EM -uinneissa Triestessä ja myös 2006 lyhyenradan EM-uinnit Helsingissä.

Paluu kotimaisemiin tapahtui keväällä 2007, jolloin seura suomessa oli jo vaihtunut Raision Urheilijoiksi ja valmentajana toimi Jarmo Rosama. Vuonna 2008 kansainvälisistä Mare Nostrum uinneista 3. sija ja ensimmäistä kertaa 23 sekunnin alitus, 22,99. Loppuvuosi meni piloille olkapäävamman takia ja kesän SM -uinnit ja alku syksy jäi kilpailuissa väliin.Vuoden 2008 lopulla valmennustiimiin tuli mukaan Janne Sinn, joka ottikin vastuun valmennuksesta alkuvuodesta 2009.

Vuosi 2009 oli menestyksekäs. Tammi-helmikuun vaihteessa tuli Oulun SM altaista ensimmäinen henkilökohtainen SM kulta 50 metrin vapaauinnista. Keväällä Tanskassa alittui MM raja hurjalla ennätysparannuksella aikaan 22,59, joka oli tuolloin vain muutaman sadasosan päässä SE ajasta. Kauden kruunasi sitten MM-uinnit Roomassa, jossa ei  valitettavasti tullut täydellistä onnistumista, vaan jäätiin hieman kauden parhaista. Syyskaudelle mahtui vielä edustus lyhyenradan EM -uinneissa Istanbulissa ja valinta Varsinais-Suomen parhaaksi uimariksi.

Vuonna 2010 mentiin sitten ilman kumipukuja. Kesällä 2010 ensimmäiset pitkänradan EM-uinnit Budapestissa, joissa jäätiin niukasti välieräpaikasta ja loppuvuonna valinta Varsinais-Suomen parhaaksi uimariksi.

Vuonna 2010 palattiin jälleen Aurajoen Uinnin riveihin, valmentaja Janne Sinnin kanssa. Tuloksena SM-mitaleita, mutta aikarajat kansainvälisiin kilpailuihin jäivät haaveeksi. Vuonna 2012 vastuun valmennuksesta otti akatemiavalmentaja Antti Kauhanen, mutta olympialaiset jäivät kuitenkin kohtuu kaukaiseksi haaveeksi tälläkin kertaa.

Syksyllä 2012 olkapää ei enää kestänyt vaan sieltä löytyi kolme repeämää jänteistä ja alkoi pitkä sairasloma. Marraskuussa jouduttiin myös leikkauspöydälle kun repeämät olivat sen verran pahoja. Koko kausi 2012-13 jäi väliin. Aktiivisin vaihe, ammattimaisesti harjoittelevan uimarin ura päättyi lopulta olkapää vammaan.

Paluu altaaseen harjoittelemaan tapahtui kesällä 2013, mutta vielä varovasti, käsi ei ole kuitenkaan ihan kokonaan palautunut kovaan harjoittelukuntoon ja loukkaantumisen jälkeen harjoittelu on tapahtunut enemmän omaksi iloksi ja kunnon ylläpitämiseksi kuin kohti kansainvälistä uraa tähdäten.

SM mitaleita Janille on kertynyt uran aikana 10 kultaista, 10 hopeaa ja 20 pronssista mitalia, Tanskasta on plakkariin tullut 8 kultaista, 16 hopeista ja 3 pronssista mitalia. Lisäksi taskusta löytyy Mare Nostrum kiertuuelta kolmas sija vuodelta 2008 50 metrin vapaauinnista ja avoimista Hollannin lyhyenradan mestaruusuinneista pronssia vuodelta 2006 50 metrin rintauinnista.