Jani Rusi

Syntymäaika: 29.09.1984
Pituus: 204,5 cm
Paino: 100kg
Kotipaikka: Turku
Siviilisääty: Naimaton
Radiokanava: Auran Aallot
Paras tulos: 22,59(50m) / 22,05(25m) 50m vapaauinnista, lrEM 5. 4×50 m vuv
Esikuvat: Alexander Popov

 

Henkilö

Jani Rusi on sosiaalinen, rauhallinen ja suorapuheinen nuori mies, jonka olemuksessa on aistittavissa tietynlaista tyyneyttä. Hänestä huomaa että hän nauttii siitä mitä tekee ja ehkä juuri siksi hän on työssään hyvä. Kovimpina uintivuosina harjoittelua kertyi yli 30 tuntia viikossa, jonka lisäksi tuli vielä opiskelut tai työt. Urheilu-uralta on tarttunut työn tekemisen mentaliteetti ja siitä on helppoa ammentaa nyt uudella uralla työelämässä ja yrittäjänä, sekä edelleen paljon myös urheilun parissa.

Jani viihtyy edelleen altaalla, vaikka miestä itseään ei enää entiseen tapaan altaassa nähdäkään.

Päivät täyttyvät monenlaisista tehtävistä pankissa sekä urheilun ja yrittäjyyden parissa. Kun mukaan laskee vielä monenlaiset luottamustehtävät, ei vapaa-ajasta ole pulaa. Kaikki kuitenkin sujuu, kun saa tehdä mitä tykkää, vaikka välillä tehdäänkin ympäripyöreitä päiviä.

Urheilun ohella tärkeimmät asiat Janin elämässä ovat terveys, perhe ja ystävät. Vuonna 2001 Jani joutui käymään läpi imusolmukesyövän ja se muutti häntä ihmisenä paljon. Elämän prioriteetit menivät uusiksi ja hän oppi katsomaan asioita hieman toiselta kantilta. Puolen vuoden sytostaattikuurin ja sädehoitokierteen aikana kasvain kuitenkin katosi. Jälkitarkastuksia tehtiin säännöllisesti vielä viisi vuotta, mutta syövästä ole enää näkynyt merkkiäkään. Jani on siis voittanut urheilusta saavutettujen mitaleidensa lisäksi myös syövän. Hän viihtyy hyvin sosiaalisissa tilanteissa ja viettää aikaansa myös ystävien kanssa pelaillen ja elokuvia katsellen, kun vapaa-aikaa kertyy. Myös matkustelu kuuluu vapaalla mielipuuhiin. Musiikki kuuluu myös elämään, Jani on soittanut mm. Pianoa ja nykyisin soittolistoilla viihtyy Dire Straitsin, Eaglesin, Scorpionsin, Bon Jovin, Haloo Helsingin ja monen muun musiikkia tilanteen mukaan.

 

Vahvuudet

Jani vahvuuksiin kuuluu pitkä pinna, rauhallinen sosiaalinen luonne ja korkea työmoraali. Uintiuran vahvuudet on nyt siirretty työelämää palvelemaan. Jani on erinomainen esiintyjä ja kouluttaja ja käykin mielellään puhumassa yrityksissä ja yhteisöissä sekä myös kouluissa ja muissa oppilaitoksissa mm. urheilusta, yrittäjyydestä, tavoitteista, esiintymisestä jne…

Jani on 204,5 senttisenä helposti erottuva, mutta myös helposti lähestyttävä ja hymyileväinen nuori mies. Janin on vaikea sanoa EI, jos joku tulee pyytämään apua projektiin tai henkilökohtaisissa asioissa ja siksi hänellä onkin lusikkansa mukana monessa sopassa. Jani on aina avulias ja valmis auttamaan muita, joskus omankin hyvinvoinnin kustannuksella.

Vesi on edelleen Janille tärkeä elementti ja vedessä ollessaan hän kokee edelleen olevansa muusta maailmasta irrallaan, erossa arjen huolista. Vesi tarkoittaa Janille myös monia muita asioita; hyviä kavereita ja kilpailuja, mukavaa liikkumista ja yhdessäoloa. Tämän vuoksi uinnista ei varmaan koskaan pääse kokonaan irti, vaan siitä on jäänyt läpi elämän kestävä harrastus.

 

Uintiura

Jani Rusin kilpauintiharrastus alkoi puolivahingossa vuoden 1994 syksyllä. Jani oli menossa uimakoulun jatkokurssille mutta päätyikin kaverin mukana ryhmään jossa opetettiin kilpauintitekniikkaa. Vuoden kuluttua Eräpuron Esko blokkasi hänet kevään viimeisistä kilpauintikurssin harjoituksista ja Jani siirtyi kilpauinnin valmennusryhmään.

Ensimmäinen varsinainen uintisaavutus oli vuoden 2000 nuorten PM pronssi 50m vapaauinnissa ajalla 24,51 (Jani oli ainoana suomalaispoikana mitaleilla). Sen jälkeen on matkalle mahtunut paljon. Nuorten EM uinnit 2002, ensimmäiset aikuisten arvokisat lyhyenradan EM – uinnit 2003, mukana myös 2004, 2006 ja 2009. Pitkällä radalla MM edustus 2009 ja EM uinnit 2010.

Palkintokaapista löytyy yli 40 SM mitalia ja samanverran Tanskan mestaruuskilpailuista erivärisiä mitaleja. Lisäksi mm. Hollannin avointenmestaruuskilpailujen pronssia ja Kansainvälisen Mare Nostrum Monacon kilpailun kolmas sija.

Janin ammatimainen uintiura päättyi vuonna 2012 syksyllä olkapäävammaan, kun kolmesta jänteestä löytyi repeämä. Janin voi kuitenkin edelleen bongata toisinaan altaasta ja useammin kuitenkin altaan reunalta.