Eläkkeellä oleva uimari

Uintiura alkoi 1994 Turun Työväen Uimareiden kilpauintikoulusta. Tavoitteena oli vain oppia kunnon uimataito, mutta lopulta sille tielle jäätiin 20 -vuodeksi.

Uimarinpolun alkuaikoina menestystä ei vielä irronnut, mutta ensimmäiset ikäkausi SM-mitalit irtosivat 15-vuotiaiden sarjassa, jonka jälkeen Jani oli mukana niin ikäkausi maajoukkueissa, kuin myöhemmin aikuistenkin puolella.

Ensimmäinen kansainvälinen arvokilpailu oli vuorossa 2000, kun Jani oli vuotta vanhempien seassa P17 sarjassa Pohjoismaiden 3. nopein ja pronssilla 50 metrin vapaauinnissa. Nuorten arvokisasarja jatkui 2002 Nuorten EM-kilpailuilla, jonka jälkeen 2003-2010 Jani kilpaili kaikkiaan 6 aikuisten EM-kilpailut ja yhdet MM-kisat 2009 (kuva alla). 2002 – 2012 vuosilta matkaan on jäänyt myös noin 40 SM-mitalia aikuisten sarjasta ja lähes saman verran Tanskan mestaruuskilpailuiden palkintosijoituksia sekä valtava määrä upeita muistoja ja kilpailuja kotimaassa ja maailmalla. Uinti vei 3 vuodeksi Tanskaan harjoittelemaan ja opiskelemaan vuosiksi 2005 – 2007 ja sen jälkeenkin kilpailu- ja harjoitusreissuille aina uran loppuun saakka.

Parhaat kansainväliset sijoitukset ovat tulleet viesteistä, joissa Jani on ollut mukana ja parhaimmillaan sijoitus EM-altaissa ollut 5:s ja lisäksi useamman joukkueen kanssa on aikanaan rikottu Suomen Ennätyksiä.

Ura päättyi harmittavaan olkapäävammaan 2012 syksyllä, kun useamman olkapään jänteen repeämä vaati leikkaushoitoa ja paluu altaaseen venyi 2014 vuodelle. Kädestä ei enää kuitenkaan tullut niin hyvä, että kansainvälistä menestystä olisi ollut mielekästä tavoitella ja siksi tavoitteellinen uintiura päättyi ja oli aika siirtyä muihin tehtäviin.

Jani Rusi of Finland competes during the Men’s 50m Freestyle Heats during the 13th FINA World Championships Roma 2009, on July 31, 2009, at the Stadio del Nuoto, in Foro Italico, Rome, Italy. (Photo by Vid Ponikvar / Sportida)